top of page

Team in balans: wat betekent dat?

Voetbaltrainers willen nog weleens “het team in balans krijgen” roepen. Ik heb dat eigenlijk nooit begrepen. Wat bedoelen die gasten daar nou mee?

Totdat ik een verhaal tegenkwam van Carlo Ancelotti, destijds trainer van AC Milan. Nederland heeft nooit écht geloofd in de voetballer Clarence Seedorf maar Carlo deed dat wel. Samen behaalden ze grote successen en dat maakt Seedorf tot de meest gelauwerde Nederlandse voetballer. Terwijl half Nederland vond dat Clarence alleen maar hard kon schieten en veel te veel over het veld bewoog, liet Carlo hem juist op die punten trainen.

“De sterke punten uitvergroten en verbeteren en de zwakke punten door anderen laten oplossen.”

Zo kon het gebeuren dat Clarence een nog beter schot ging produceren en dat hij zich nog slimmer over het veld bewoog. Zijn linkerbeen en kopkracht waren zwak. De trainers voorafgaand aan Carlo lieten Clarence trainen om zijn linkerbeen beter te maken en hem beter te laten koppen. Dom. Marc Lammers (ik ben niet zijn grootste fan maar dit snapt ie) denkt min of meer hetzelfde over trainen:

“Van een 4 zul je nooit een 8 maken maar van een 8 wel een 9,5.”

En juist daar draait het om in de topsport: dat je 1 procentje beter bent dan de rest van de wereld. Je maakt het verschil niet met allemaal 6jes, 7tjes en 8tjes maar juist met die lui die hoger dan een 8 scoren. Waarom zie je in het voetbal anders pure linkspoten excelleren? Denk aan Arjen Robben (die heeft alleen een rechterbeen omdat hij anders omvalt). Of die echte koppers zoals John Bosman? Die kopte net zo hard als de rest schoot. Waarom Cristiano Ronaldo, Zlatan Ibrahimovic en Mario Balotelli dan wel zulke goede alleskunners zijn? Omdat zij echt gek zijn, briljant gek. Maar die zijn maar moeilijk te vinden én moeilijk te coachen. Daar moet je van genieten en niet teveel gaan analyseren. Net als je ze in de gaten denkt te hebben, doen ze toch weer iets onverwachts.

Zoals wel vaker trek ik graag de parallel tussen management en topsport. Waarom trainen wij onze mensen toch allemaal op wat ze NIET of slecht kunnen? Laat ze excelleren in hetgeen ze wel kunnen. Dan win je het van de concurrent.

Nee, dan die meetings die ik van tijd tot tijd mag bijwonen:

“Als je weet wat je zwakke punten zijn, kun je eraan werken!”

Tijdens beoordelingsgesprekken worden vaak deze zwakke punten vreselijk uitgekauwd. Dit komt dan zwart op wit waardoor het niet bepaald een inspirerend document is… Hoeveel mooier zou het zijn als je hier juist de sterke punten zou benoemen? Hoe sterk is het om een plan van aanpak te maken om de sterke punten te trainen?

Dan waarmee ik begon: wat is nou balans? Balans is ervoor zorgen dat je niet alleen maar goede linkspoten, koppers of renners hebt maar dat je voor ieder slecht rechterbeen ook een subliem linkerbeen weet te vinden. Dat geeft je 2x gemiddeld een 9 in plaats van 2x gemiddeld een 6. Keuze lijkt makkelijk gemaakt.

Team in balans krijgen

Waarom doen we het dan nog niet? Waarom zoveel eenheidsworsten op de werkvloer? Ik coach salesteams en zie daardoor nogal eens dat de manager vaak kopietjes van hem zelf zoekt: zoveel in het kwadraat.

Wat de manager wel moet doen?

  1. Een vergadering regelen op een externe locatie.

  2. Een flipover regelen.

  3. 1 verkoper op een stoel vooraan zetten zodat iedereen hem/haar goed kan zien.

  4. Alle collega’s de sterke én zwakke punten laten noteren van deze ene verkoper. Bekken dicht.

  5. Iedereen komt aan de beurt (ja, ook de manager zelf…) en er wordt al die tijd NIET gesproken.

  6. Een opsomming van sterke en zwakke punten maken op de flipover.

  7. Staat er tegenover ieder zwak punt een sterk punt van iemand anders?

  8. Ja? Mooi: het team is in balans!

  9. Nee? Overleg met team: zijn die zwakke punten absoluut noodzakelijk voor de teamprestatie?

  10. Nee? Mooi: je team is in balans!

  11. Ja? Werven (intern of extern).

Accepteer daarna dan ook dat Pietje zijn administratie verkloot maar dat Marietje dit wel opvangt voor hem.

Borgen door in de beoordelings- en functioneringsgesprekken alleen de sterke punten te benoemen en op welke wijze deze getraind gaan worden.

Wedden dat je je concurrent verslaat?

Vorige Blogs
Recente Blogs
Vind Mij Op
  • Facebook App Icon
  • Twitter App Icon
  • LinkedIn App Icon
  • Instagram App Icon
Mijn Favoriete Sites
bottom of page