top of page

Mijn leven als reisleider

Vóór het lezen van deze tekst moeten de gasten realiseren dat alle reisleiders overbetaald worden voor weinig werk. Dit in het achterhoofd houdend, aarzel dan niet om uw reisleider naar u toe te laten komen, op elk ogenblik, dag of nacht, voor elk klein dingetje …hoe onbelangrijk het ook is.

Graag hoort de reisleider uw probleem aan, dat breekt zo lekker de standaard dag.. En uw reisleider vindt het erg leuk om midden in de nacht met u te discussiëren over de problemen met het hotel, omdat zij geen 13 dagen lang schone handdoeken leveren in uw kamer tijdens uw 14-daagse vakantie.

Daarnaast, als u uw reisleider heeft verzocht om een afspraak in uw hotel, helpt u uw reisleider het meest als u 10 minuten later aankomt dan u had afgesproken. Hierdoor krijgt de reisleider de tijd om de inrichting van de hotellounge te bewonderen. (Reisleiders krijgen maar weinig kansen om de hotellounges te bekijken en tijdens deze ‘wachttijd’ krijgt de reisleider de kans om in contact te komen met zijn diepere gedachtes).

Probeer als gast te vermijden dat u ook maar iets nuttigs zegt tegen uw reisleider. Reisleiders kunnen namelijk allemaal gedachtes lezen en kunnen op die manier ook makkelijk al uw problemen oplossen zonder ook maar een gesprek te voeren. Maar wees gewaarschuwd, reisleiders zijn daarnaast ook zeer lui en zijn daardoor vaak geneigd om niks te doen aan uw problemen. In dat geval heeft u het recht om te dreigen met gerechtelijke stappen tegen het bedrijf waar u uw vakantie heeft geboekt. Zorg ervoor dat er in uw klachtenbrief duidelijk omschreven staat dat u uw reisleider duidelijk geïnformeerd heeft over de verschillende problemen en dat hij/zij geen actie heeft ondernomen om uw vakantieplezier te behouden. Want voor een gedachtelezer hadden uw problemen volkomen duidelijk moeten zijn, ook al bent u niet naar uw reisleider toegegaan tijdens uw vakantie.

Bij uw aankomst zal u een aantal papieren worden gegeven, ook wel het ‘welkomstpakket’ genoemd. Indien mogelijk, lees dan niks van dit pakket. Het helpt nog meer als u het pakketje in de transferbus laat liggen als u uitstapt bij uw accommodatie. De buschauffeur verzamelt deze aan het einde van de transfer (samen met de half gevulde colablikjes, gebruikte tissues, en afgekloven appels) en de chauffeur vindt dit een leuker einde van zijn transfer dan zo’n saaie standaard fooi. Een aandachtspunt, de reden dat uw reisleider u een welkomstpakket geeft is omdat alle reisleiders van nature ecologisch vijandig zijn en aandelen hebben in bedrijven die regenwouden vernietigen. Het maken van welkomstpakketjes is voor de reisleider een manier om de bedrijfsomzet te verhogen en om op deze manier Brazilië te ontdoen van al die lastige bomen om zo het land klaar te maken voor toeristische ontwikkeling.

In de meeste gevallen zal uw reisleider uw transferreis beginnen door te spreken door de microfoon. Alstublieft, luister hier NIET naar..

De meeste reisleiders houden er een tweede baan op na, als testers van de audio-systemen. Doordat het een gewone test is, zal het niet van belang zijn voor u. Hun 2e baan als audio-tester is zo veeleisend dat ze vaak buiten de transfer om, ook moeten oefenen zonder microfoon. Hierdoor is het aan te raden om dan ook nooit te luisteren naar wat uw reisleider zegt. Het zal nooit om uw vakantie gaan, wat de reisleider ook zegt.

Ook zijn alle reisleiders rijk! Wees bewust van de volgende feiten:

– Uw reisleider bezit het vliegtuig waarin u arriveerde.

– Uw reisleider bezit het hotel waarin u verblijft.

– Bij een overboeking, bezit u reisleider ook het hotel waarin u in eerste instantie zou verblijven.

– Uw reisleider bezit het hoofdkantoor en is totaal verantwoordelijk voor het weer.

Door in zo’n machtige positie te verkeren, is uw reisleider goed in staat om vertraagde vliegtuigen toch op tijd te laten vliegen, overboekingen te voorkomen, en in samenwerking met God kan uw reisleider ook het weer zomaar om doen slaan naar het weertype wat u wenst.

Het enige wat uw reisleider tegenhoudt om dit allemaal voor u te doen, is luiheid. Dus klaag gerust bij elke mogelijkheid die u maar heeft tijdens uw wachttijd van 2 uur op de luchthaven. Uiteindelijk zal uw reisleider door de tijd reizen om de vertraging te voorkomen, zodat u kunt genieten van uw vakantie (zodra de reisleider ook het slechte weer heeft verholpen natuurlijk).

Bezoekuren van uw reisleider:

Besteed alstublieft geen aandacht hieraan. Uw reisleider moet verplicht in uw en ieder ander hotel aanwezig zijn, elke minuut van iedere dag. Daarnaast moet de reisleider/hostess u ook begeleiden tijdens alle excursies en transfers. Doet uw reisleider dit niet, dan wordt het werk niet goed uitgevoerd door hem of haar en heeft u er alle recht toe om het bedrijf aan te klagen of om een brief te schrijven naar uw reisbureau.

Komt u uw reisleider tegen in uw hotel tijdens het bezoekuur, ga dan niet meteen naar de reisleider toe (zie paragraaf 1). Als het mogelijk is, ga dan pas naar de reisleider toe zodra hij of zij de koffer aan ’t inpakken is en klaar staat om te vertrekken. Wilt u zich echt geliefd maken bij uw reisleider, loop ze dan rustig achterna tot aan de auto/scooter en hou hem of haar net tegen tegen voor hij of zij weg wil rijden. Dit is het moment waarop reisleiders het liefst uw problemen willen verhelpen.

Reisleiders dragen altijd extra paspoorten, vliegtickets, vervangende juwelen, geld en andere waardevolle spullen bij zich. Als u één van deze spullen verliest is het onnodig om uw reisleider daarover in te lichten. Dit hoeft u pas te doen als u bij de vertrekhal aankomt. Uw reisleider zal dan in staat zijn om alle verloren goederen te vervangen. En maakt u zich maar geen zorgen als u geen bonnetje meer heeft. De reisleiders zijn allemaal rijk, ze zijn juist blij om alle claims uit eigen zak te mogen betalen.

Onthou goed dat u als gast niet mag praten tegen het personeel van het hotel, tegen de buschauffeurs en tegen de medewerkers op de luchthaven. Hoe onbelangrijk uw probleem ook is, het is veel beter om het probleem te schreeuwen tegen uw reisleider wanneer dingen verslechteren dan dat u er zelf achter aan gaat. Want het is en blijft de verantwoordelijkheid van de reisleider (als eigenaar van alles). De medewerkers van het hotel, de vervoersmaatschappijen en van de luchthaven zijn eigenlijk allemaal modellen voor de uniformen en zijn alleen maar aangenomen om naar te kijken.

Als een reisleider er in slaagt om iets voor u gedaan te krijgen (wat hoogst onwaarschijnlijk is), bedank/complimenteer de reisleider in geen enkel geval.

Het is net als het voeren van aapjes, als je het doet verwachten ze het van iedereen.

Het laatste punt op de lijst is meer een algemene hint voor de reizigers.

Als u in een ander land bent, zult u merken dat sommige mensen moeilijkheden hebben met praten en begrijpen. Vaak wordt er gezegd dat dit komt omdat deze mensen een andere taal spreken. Dit is NIET waar..

In alle landen spreken alle mensen vloeiend uw taal.. De personen met de problemen hiermee zijn in de meeste gevallen gewoon raar en onhandig.

U kunt hier het beste mee omgaan door te doen alsof u met een imbeciel praat en anders is er altijd nog mogelijkheid 2.. Schreeuw en word boos.. schijnt ook altijd te helpen.. In ieder geval zult u van hen vaak geen problemen meer hebben tijdens uw welverdiende vakantie. Is dit nog niet het geval en doen deze personen steeds moeilijker, klaag er dan over tegen uw reisleider en dan zeker over de brutaliteit van het personeel en de arrogantie.

Probeer nooit, onder welke omstandigheden dan ook… om uw eigen zwaar regionaal accent te neutraliseren.. en probeer ook nooit om langzamer tegen de lokale bevolking te praten.. En vermijd in alle gevallen het leren van lokale woorden en het leren van een andere taal..

Ook dit is te vergelijken met het voeren van aapjes en het complimenteren van reisleiders.. als je er eenmaal mee begint, verwachten ze het van iedereen!

Volg deze ‘weinig’ woorden van raad en u kunt uzelf verzekeren van de vakantie van uw leven, de vakantie die u zo verdient!

Mijn leven als reisleider

Vorige Blogs
Recente Blogs
Vind Mij Op
  • Facebook App Icon
  • Twitter App Icon
  • LinkedIn App Icon
  • Instagram App Icon
Mijn Favoriete Sites
bottom of page