top of page

Ajax-AZ: spijbelen of nieuwe werkelijkheid?

Donderdag 19 januari 2012 om 14.30 uur werd de bekerwedstrijd Ajax-AZ overgespeeld in de Amsterdam Arena. Omdat ‘Hooligan Wesley’ het nodig vond de 1e wedstrijd te verstieren werd er door de autoriteiten een sanctie uitgesproken. De wedstrijd moest in zijn geheel worden overgespeeld en dan zonder toeschouwers. Voor beide clubs zou dit een straf zijn dus is overeengekomen dat de wedstrijd alleen bezocht mocht worden door kinderen van lagere scholen. Resultaat: 20.000 schreeuwende keeltjes in de Amsterdam ArenA.

Lees nu de eerste zin nog eens en kijk dan vooral naar het tijdstip. Schooltijd! Allerlei berichten verschijnen in het nieuws: leerplichtambtenaren zullen extra streng controleren, scholen worden ter verantwoording geroepen et cetera. De scholen komen met leuke plannetjes om de controles te omzeilen, ze maken leerprogramma’s waarbij het bezoek aan de wedstrijd onderdeel van dat programma is. Kortom, iedereen is er maar wàt druk mee.

Toen ben ik eens gaan nadenken over spijbelen en of dat nu werkelijk zo slecht is. Ik weet zeker dat er tussen die 20.000 spijbelaars kinderen zijn die waanzinnige rapporten kunnen overleggen. Maar als ze volgens de leerplichtwet spijbelen, krijgen ze (of hun ouders, of school) toch echt straf. Dat roept de vraag op: ga je het resultaat belonen of de weg ernaartoe bestraffen? Ik lees altijd en overal dat één van de pijlers van HNW ‘output gestuurd werken’ is. Zou het niet goed zijn als die leerplichtambtenaren daar ook eens wat meer over zouden leren?

Als ouders en leerkrachten menen dat kinderen kunnen spijbelen: laat dat dan lekker zo! Blijf alleen goed kijken naar de resultaten die de spijbelaars opleveren. Als die goed blijven: what’s the point?! Dan zijn we lekker onnodig ambtenaren aan het sponsoren… Als je de HNW-gedachte ‘output gestuurd werken’ vertaalt naar de werkvloer is het niets anders dan resultaten monitoren en niet de weg er naartoe. Zou dus ook kunnen gelden voor opleidingen. Sterker nog, in het voortgezet onderwijs is deze gedachte steeds meer gemeengoed.

En wat nu als de resultaten niet gehaald worden? Dan doe je als school gewoon hetzelfde als al die managers die HNW praktiseren. Tussentijdse doelen niet halen betekent praten, werkwijzen veranderen, verbeteren en ja: soms hoort daar ook ouderwets straffen bij. Kun je dat dan rechtstreeks met die scholieren? Nee, natuurlijk niet. Daar zijn ze simpelweg te jong voor dus ga je richting de leraren en ouders. Iedereen weet dat 90% van alle positieve en negatieve resultaten van kinderen 1-op-1 te verhalen is op het gedrag van hun opvoeders. Spreek die dan ook rechtstreeks aan bij het uitblijven van resultaten.

O ja, ik heb ook gemerkt dat we veel kunnen leren van de jeugd. Die 20.000 aanwezige kinderen hebben fantastisch gedrag laten zien op de tribunes! AZ- en Ajaxfans zaten naast elkaar. Er werden geen enge ziektes geschreeuwd maar boe-geroep en een duimpje naar beneden. Daar kunnen heel wat hooligans wat van leren.

Vorige Blogs
Recente Blogs
Vind Mij Op
  • Facebook App Icon
  • Twitter App Icon
  • LinkedIn App Icon
  • Instagram App Icon
Mijn Favoriete Sites
bottom of page